Tips,  Wonen

Zo houdt u uw vlonders schoon

Heeft u vlonders in uw tuin liggen of bent u van plan om vlonderplanken aan te leggen? Dan is de kans groot dat deze op den duur vies worden vanwege de weersomstandigheden. De planken worden erg glad door dit vuil, en dat wilt u natuurlijk niet. Daarom presenteren wij u drie tips waarmee u uw vlonderplanken het beste schoon houdt.

Kies de juiste houtsoort voor uw vlonders

Het ligt misschien niet direct voor de hand, maar de keuze voor een bepaalde houtsoort is enorm belangrijk wanneer het gaat om het schoonhouden van uw vlonders. Wanneer we het namelijk over vieze vlonders hebben, betekent dit dat algen zich op de planken vormen. Deze algen zorgen op hun beurt weer op gladheid. Echter vormen zich op de ene houtsoort meer algen dan op de andere. Wanneer u kiest voor een vlakke houtsoort met minder diepe groeven, kunnen zich minder algen op het hout vormen. Daarnaast zijn houtsoorten met minder groeven makkelijker schoon te houden, omdat u makkelijker bij het vuil kunt dan wanneer het vuil in diepe groeven weggestopt zit. Wilt u schone vlonders, kies dan dus voor een vlakke houtsoort met weinig groeven.

vlonders

Maak uw vlonderplanken regelmatig schoon

Daarnaast is het belangrijk om de planken van uw vlonder regelmatig schoon te maken. Wanneer u de planken vaker schoonmaakt, krijgen de algen geen kans om lang te groeien en ontwikkelen, waardoor de planken dus ook makkelijker schoon te krijgen zijn. De algen zijn immers het makkelijkst te verwijderen wanneer ze nog niet zo gegroeid zijn. Zeker in de herfst- en wintermaanden is het belangrijk om uw vlonders ongeveer maandelijks schoon te maken. Echter is dit natuurlijk afhankelijk van de natheid van uw vlonders; liggen uw vlonders bijvoorbeeld in de schaduw, dan zullen ze vaak natter zijn en dus vaker schoongemaakt moeten worden. Algen ontwikkelen zich immers wanneer de planken vochtig zijn.

vlonders

Gebruik wat en een harde bezem

Maar hoe maakt u uw vlonders dan op de juiste manier schoon? Natuurlijk zijn er talloze manieren om uw planken schoon te maken, maar wij raden aan om een harde bezem en water te gebruiken. Veel mensen gebruiken namelijk een hogedrukspuit, maar wanneer u dit doet zorgt u ervoor dat de groeven van het hout breder en dieper worden, waardoor algen zich in het vervolg in deze diepere groeven zullen nestelen en dus lastiger te verwijderen zijn. Een bezem is misschien simpel, maar effectief!

Heeft u vragen over de juiste houtsoort voor uw vlonders of het schoon houden ervan? Dan kunt u natuurlijk het beste contact opnemen met een lokale of online houthandel, zoals houtdirect.nl.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *