Geen categorie

Werken als zzp’er in de landbouwf

Heel veel mensen denken bij zzp’erschap aan creatieve mensen die achter hun laptopje zitten in een hip café met een kop koffie. Het is waar dat er sinds de opkomst van het internet steeds meer zzp’ers bij zijn gekomen in Nederland. Het internet heeft vele verschillende mogelijkheden gecreëerd om online een eigen bedrijfje te beginnen. Maar dit wil niet beteken dat er in andere sectoren niet ook nog heel veel mogelijkheden zijn om als zzp’er aan de slag te gaan. Denk bijvoorbeeld aan de landbouw. In dit artikel bespreken we de verschillende mogelijkheden om als zzp’er in de landbouw te werken.

Hard nodig

Er liggen voor freelancers veel kansen in de agrarische sector. Dit komt door dat er veel agrarische ondernemers zijn die vooral bezig zijn met hun bedrijf managen. De inkoop, verkoop en ontwikkeling van hun bedrijf staat voorop. Maar dit zorgt ervoor dat ze minder tijd hebben voor het daadwerkelijk uitvoeren van het vak. Hierdoor verliezen ze vakinhoudelijke kennis die ze moeten uitbesteden aan specialisten. Er zijn ook minder jongeren die landbouw gaan studeren waardoor de arbeidsmarkt krapper wordt. Ongeveer 30% van alle land- en tuinbouwbedrijven besteedt werk uit aan zzp’ers. Je ziet ze vooral in gewasverzorging, oogstwerkzaamheden en dierverzorging. Vooral tijdens piektijden zijn er veel mogelijkheden voor zzp’ers. Als je als zzp’er iets extra’s kunt bieden, bijvoorbeeld door een trekker kopen, dan zijn er helemaal veel mogelijkheden.

Mogelijkheden

Er zijn dus veel mogelijkheden voor zzp’ers in de agrarische sector. Zonder dat je aan de kosten van een duur eigen bedrijf vastzit kun je goed geld verdienen met activiteiten die u het liefste doet. Zeker wanneer je een specialisme opbouwt dan kun je mogelijk ontzettend goed verdienen. Maar het is ook belangrijk rekening te houden met slappe tijden. Bijvoorbeeld in de winter. Het is daarom belangrijk om in de zomer genoeg spaargeld op te bouwen waarmee je de winter door kunt komen. Als zzp’er moet je bij ziekte, arbeidsongeschiktheid ook zelf een oplossing zoeken. Ook zal je zelf een pensioen moeten regelen. Een goed idee is het om daarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

Administratie

Naast de werkzaamheden zelf komen er bij zzp’er zijn ook andere verantwoordelijkheden kijken. Zo zul je bijvoorbeeld een administratie moeten opzetten. Gelukkig kun je dit eenvoudig doen met een online boekhoudprogramma. Er zijn verschillende boekhoudprogramma’s die je kunt gebruiken. Het belangrijkste bij de administratie is dat je deze netjes bijhoudt en niet vlak voor je belastingaangifte nog volledig moet gaan doen voor het jaar ervoor.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *