Wat is het verschil tussen laminaatvloer en een parketvloer?

kurkvloeren

Je wilt een houten vloer hebben en hebt vele opties doorgekeken. Uiteindelijk heb je twee opties opengelaten. Je wilt of een vloer van laminaat laten aanleggen of van parket. Echter vind je het erg moeilijk om een keuze te maken. Je hebt alle parket benodigdheden en laminaat benodigdheden op een rijtje gezet maar wat het beste en voordeligst is weet je nog steeds niet.

Wat is wat?

Voordat we verder op de verschillen ingaan is het misschien wel handig om aan jullie te vertellen wat laminaat en wat parket nou eigenlijk inhouden. Een laminaatvloer heeft de looks van een houten vloer maar is geen houten vloer. Laminaat planken zijn opgebouwd uit 4 lagen gemaakt uit materialen als kunststof, papier en HDF. Iedere laag heeft zijn eigen taak en samen zorgen ze ervoor dat laminaatvloeren slijtbestendig, warmtebestendig, stevig en stabiel zijn. HDF is een ander woord voor samengeperst hout. Parketvloeren aan de ander kant zijn opgebouwd uit lagen van echt hout. Dit is ook het grootste verschil tussen laminaat en parket. Laminaat bestaat uit lagen samengeperst hout en parket bestaat uit lagen echt hout. 

Prijzen

Puur hout is duur. Zoals we nu weten bestaat een parketvloer uit meerdere lagen echt hout. Laminaat bestaat echter uit lagen met verschillende materialen. De derde laag is een laag van geperst hout ofwel HDF. Geperst hout valt niet onder echt hout. De andere materialen van laminaat als kunststof en papier zijn niet prijzige dan puur hout. Om deze reden is laminaat het voordeligst van beide soorten vloeren.

Aanleggen & onderhoud

Het aanleggen van laminaat is best wel simpel. Laminaat planken hebben een bepaald kliksysteem. Hierdoor kunnen de laminaat planken gemakkelijk in elkaar gedrukt en geklikt worden tijdens het aanleggen. Het aanleggen van een parketvloer is een stuk moeilijker. Parketvloeren kan je in verschillende richtingen aanleggen voor een ander effect. Je kan de planken in de lengte, breedte maar ook in een visgraatpatroon aanleggen. Vooral dit laatste is lastig en hiervoor huren mensen vaak bedrijven in om hun parketvloer aan te leggen. Laminaat is dus gemakkelijker om zelf aan te leggen dan parketvloeren. Al gaan we kijken naar de onderhoud kunnen beide vloeren tussendoor schoongemaakt worden. Laminaat is vochtbestendig dus hier kan je met een dweil overheen gaan maar dit kan je niet met parketvloeren. Deze moet je zo min mogelijk vochtig maken en kan je beter schoonmaken met behulp van een stofzuiger. Een groot voordeel daar tegenover is dat je een parketvloer om de zoveel tijd kan schuren en oliën. Dit zorgt voor een fris en vernieuwde uitstraling van de vloer. Dit kan je niet doen met laminaat. Dus ook al zijn er wat beperkingen wat betreft het onderhouden van een parketvloer een parketvloer gaat op lange termijn langer mee dan een laminaatvloer.

De verschillen

Een parketvloer is gemaakt van echt hout terwijl een laminaatvloer gemaakt is van samengeperst hout. Beide vloersoorten bestaan uit meerdere lagen echter bevat laminaat verschillende soorten materialen per laag. Parketvloeren zijn duurder dan laminaatvloeren omdat parketvloeren gemaakt zijn van echt hout. Hiernaast is het aanleggen van parket op je vloer veel lastiger dan het aanleggen van laminaat. Maar een parketvloer biedt wel de mogelijkheid om geschuurd en geolied te worden wat laminaat dan weer niet kan. Een hoop voors en tegens… waar kies jij voor?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *