Dit is het verschil tussen normale boren en SDS boren!

Ga jij binnenkort klussen, verbouwing of een ander project uitvoeren? Grote kans dat je dan al bezig bent met het uitzoeken van het juiste gereedschap. Zo heb je bijvoorbeeld misschien wel een zaag nodig, een hamer en een boormachine. Voor je boormachine kan je weer kiezen voor verschillende boortjes. Je hebt normale boren, boren voor hout, boren voor beton en dan ook nog SDS, SDS plus en SDS max boren. Wil je weten wat nu precies het verschil is tussen al die soorten boren? We zetten het hier graag voor je op een rijtje.

Normale boren vs. SDS boren

Het grote verschil tussen normale boren en SDS boren zit hem vooral in de aansluiting van de boren op de boormachine. Bij SDS boren gaat de aansluiting namelijk een stuk makkelijker. Wanneer je een normale boor wilt aansluiten op een boormachine maak je gebruik van een spankop. Hier wordt de normale boor in vastgezet. Dit kan op verschillende manieren. Een SDS boor kan maar slechts op één manier worden bevestigd op de boormachine. Dit komt doordat deze boren een uitsparing heeft aan beide zijdes. Hierdoor kan de boor makkelijk worden vastgeklikt en hij is direct geborgd. Op deze manier zal de boor ook niet meer los kunnen raken wanneer er met de boor gewerkt wordt. Het is dus ook een stuk veiliger. De eerste keer is het misschien even zoeken hoe je de boor op de boormachine moet zetten maar als je eenmaal de slag te pakken hebt zal het werken met deze boren een feestje zijn. Naast de gewone SDS boren bestaan er ook nog de SDS plus boren en de SDS Max boren. Bij zowel de SDS plus boren als bij de SDS Max boren gaat het plaats nog een stuk makkelijker als bij de gewone SDS boren. Dit komt doordat deze boren naast de twee uitsparingen ook een extra gleuf hebben.

Werken met SDS boren

Wil je binnenkort aan de slag gaan met SDS boren? Dan willen we je nog wel een paar kleine tips meegeven. Zo is het belangrijk dat je boormachine altijd zelf het werk laat doen. Soms willen we zelf een handje meewerken door kracht te zetten maar dat werkt alleen maar averechts. Weet je niet zeker of de boor voldoende is voor het werk? Dan kan je ook voorbereidend werk verrichten met bijvoorbeeld een gatzaag. Zorg daarnaast altijd voor de juiste maat boor en probeer de boor zo recht mogelijk te houden ten opzichte van het oppervlakte waar je in wilt boren. Op deze manier zal het zien dat het werk een appeltje-eitje is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *