Waterbesparende douchekop
Wonen

Maak gebruik van een waterbesparende douchekop

Wist je dat maar liefst 80% van het warme water wat door Nederlandse huishoudens gebruikt wordt, door de douchekop stroomt? Het toont aan, dat het vervangen van de douchekop een eerste stap kan zijn naar een duurzamere woning. Kies bijvoorbeeld voor een waterbesparende douchekop, waarmee je het verbruik van warm water sterk terugdringt. Dit merk je in de portemonnee! Daarbij draag je met dit type douchekop bij aan een beter milieu en klimaat. Je hebt immers minder energie nodig om het water in huis op te kunnen warmen.  

Waterbesparende douchekop

Waterbesparende douchekop verlaagt verbruik aanzienlijk 

Door voor het gebruik van een duurzame douchekop te kiezen, bespaar je jaarlijks circa 7.400 liter warm water in een gemiddeld huishouden. Daar komt bij dat ook het verbruikte gas sterk afneemt: gemiddeld zo’n 40 m3 gas per jaar. Dit betekent dat je met een waterbesparende douchekop jaarlijks 40 euro overhoudt. Doordat de kosten van een gemiddelde douchekop ver onder dit bedrag liggen, heb je de douchekop doorgaans al na een jaar ruimschoots terugverdiend. Het maakt de investering in deze duurzame oplossing des te meer het overwegen waard!  

Waterbesparende douchekop

Een geschikte douchekop voor je woning vinden 

Bij de aanschaf van deze duurzame douchekop zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Zo is het verstandig om ook de doucheslang te vervangen. Bij een waterbesparende douchekop neemt de druk op een oude doucheslang toe, wat de kans op een lekkage vergroot. Kijk daarbij goed naar de hoeveelheid water die per minuut door de douchekop stroomt. Kies je voor een duurzame douchekop, dan zou dit niet meer dan 4.3 tot 6.9 liter mogen zijn. Je kunt de douchekop vaak in verschillende standen instellen. Afhankelijk van de gekozen stand stroomt er meer, of juist minder warm water door de douchekop. Er zit normaliter vijf jaar garantie op deze douchekoppen.