Houtworm in of rond huis? Bel snel een deskundige bestrijder

Houtworm bestrijden

Als we spreken over houtworm, dan worden daarmee meestal de larven van verschillende soorten houtwormkevers bedoeld. In eerste instantie lijkt dit niet de gevaarlijkste soort ongedierte die er bestaat. Echter kan houtworm wel degelijk tot nare en zelfs zeer gevaarlijke situaties zorgen. Daarom is het belangrijk dat als je vermoedt dat er houtworm in of rond je pand aanwezig is, dat je snel een specialist inschakelt om de houtworm te bestrijden. Hieronder lees je meer over het herkennen, uitschakelen en voorkomen van houtworm.

Hoe herken je de aanwezigheid van houtworm?

Houtworm nestelt zich graag zo diep mogelijk in een stuk hout en laat zich dus niet graag zien aan de buitenwereld. Als je een houten voorwerp van de buitenkant bekijkt, is het dan ook moeilijk vast te stellen of er sprake is van houtworm. Wel vormen bijvoorbeeld kleine gaatjes in het hout een indicatie van mogelijke aanwezigheid van houtworm. Ook kan dit vermoeden gevoed worden wanneer je merkt dat het hout minder hard en daarmee enigszins buigzaam wordt. Verder zijn kleine houtrestjes (zaagsel) onder het houten voorwerp een teken aan de wand. 

Schade

De mogelijke gevolgen van houtworm op de lange termijn

De noodzaak van het bestrijden van houtworm wordt duidelijk als je weet wat houtworm kan aanrichten als je dit te lang op z’n beloop laat. In dat geval zullen de houtwormlarven niet stoppen met het ‘graven’ van gangen in het hout. Het houten product wordt daarmee steeds zwakker, waarbij het op een gegeven moment kan instorten. Wanneer het gaat om gebruiksproducten of meubels is zoiets vervelend, maar dan is de schade nog te overzien. Als het echter gaat om houten constructies zoals trappen of verdiepingsvloeren, dan heb je natuurlijk een serieus probleem. 

Op deze manieren kan bestrijding in z’n werk gaan

Wanneer je een specialist op het gebied van ongediertebestrijding inschakelt om jouw houtwormprobleem op te lossen, dan zal deze je waarschijnlijk verschillende mogelijkheden bieden om deze bestrijding vorm te geven. De snelste en meest effectieve manier is waarschijnlijk gassing. Dit is echter niet de goedkoopste methode. In dat kader is het impregneren van het hout of het toepassen van een hittebehandeling beter betaalbaar. Waar je uiteindelijk ook voor kiest, belangrijk is dat je erop toe ziet dat er louter wordt gebruikgemaakt van schone (en dus niet-giftige) materialen. Gif is namelijk ook gevaarlijk voor mensen, dit terwijl het gebruik hiervan bij houtworm niet nodig is.

Zo voorkom je houtworm in jouw houten voorwerpen

Het is dan wel goed om te weten wanneer en hoe je houtworm bestrijdt, nog beter is natuurlijk ervoor te zorgen dat dit in z’n geheel niet nodig is. Welnu, om de kans op houtworm in jouw woning of pand zo klein mogelijk te maken, is het belangrijk dat je elke ruimte goed ventileert en ook vaak genoeg verwarmt. Houtworm gedijt namelijk goed in vochtige ruimtes. Als je je houten spullen daarnaast goed gelakt en gebeitst houdt, dan maakt dit de kans dat houtworm ‘binnen’ komt nóg kleiner.

Goede ventilatie