Wonen

Hoe je het thuis de komende tijd gezellig en gezond kan houden

Na een mooie zomer en warme nazomer zullen we er nu toch aan moeten geloven: het wordt weer winter. De dagen worden korter en de temperatuur zal weer gaan dalen. We zullen meer tijd binnen moeten doorbrengen, zeker nu we met zijn allen veel meer thuis werken. Het is dus belangrijk om alvast na te denken over hoe je het in huis gezellig maakt, maar ook over hoe je het binnen gezond houdt. Hoewel het snel kouder zal gaan worden, is het bijvoorbeeld erg belangrijk om je woning regelmatig te luchten.

Ventilatie
Toen de eerste golf van het coronavirus ons bereikte, werd het buiten al snel warmer en konden we regelmatig de deuren wijd open zetten. Nu het zomerweer ons heeft verlaten, zullen we naar andere oplossingen moeten zoeken om onze huizen goed te ventileren. Zet bijvoorbeeld wat vaker een raam open. Dit hoef je natuurlijk niet de hele dag open te laten staan. De GGD Amsterdam adviseert om woningen één of twee keer per dag te laten luchten door de ramen wijd open te zetten. Meestal is tien tot dertig minuten goed genoeg. Zorg daarnaast voor goed raambeslag, zodat je de ramen goed en gemakkelijk open en dicht kunt doen. Het is natuurlijk ook altijd een goed idee om regelmatig buiten een rondje te gaan lopen. Dan hou je jezelf gelijk in beweging.

Mooi design
Hoe meer we thuis zitten, hoe meer we ons ergeren aan kleine dingen. Tenminste, zo werkt dat bij mij. Sinds eind maart heb ik mijn muren al een andere kleur gegeven, nieuwe kussens voor op de bank gekocht en een nieuw vloerkleed aangeschaft. Toch zijn er ook altijd dingen die je minder vaak kunt vervangen. Denk bijvoorbeeld aan de vloer, deuren en ramen. Daarom ben ik de laatste tijd meer op zoek gegaan naar meubels en andere onderdelen voor in huis die mooi zijn, maar tegelijkertijd niet erg opvallen. Zo koos ik jaren geleden bijvoorbeeld voor houten kozijnen en deuren  en daar ben ik nog altijd heel erg blij mee. Hout is wat mij betreft een van de mooiste en fijnste materialen. Het enige lastige is dat dit materiaal soms wat problemen heeft met het bewerken. Voor de ramen heb ik een tip: er is namelijk speciaal raambeslag hout. Dat werkt erg goed, en het ziet er ook nog eens mooi uit. Daar zal ik me de komende tijd in ieder geval niet aan ergeren!