Parketvloer
Tips

Het gebruik van een parketvloer.

Wanneer er een parketvloer in een woonkamer is gebruikt geeft dit een chique uitstraling. Een parketvloer is een vloer die uit houten delen is opgebouwd. Ondanks dat er vele maten en soorten leverbaar zijn, worden vooral het massief parket of lamelparket gebruikt. Beide soorten worden onbehandeld gelegd en kunnen naar wens van de klant behandeld worden. Het leggen en de afwerking van een parketvloer moet je aan de vakman overlaten. Het afwerken kan door te oliën, lakken of wassen. De afwerking van de parketvloer bepaalt de uitstraling van de vloer.

Parketvloer

De toepassing van massief parket.

Voor massief parket worden verschillende diktes gebruikt. Massief parket bestaat uit houten planken met een dikte van minimaal 6 mm. Wanneer er planken worden gebruikt met een dikte tussen de 6 en 10 mm dan worden deze in een lijmbed gelegd en daarna vernageld op een houten ondervloer. De dikkere soorten kunnen vanaf 14 tot 22 mm blind vernageld worden. De planken met een dikte vanaf 20 mm kunnen zelfdragend worden aangebracht, maar dan moet de balkafstand niet te groot zijn. De onbewerkte massieve planken worden, nadat ze zijn gelegd, geschuurd en daarna geolied of gelakt.

Parketvloer

Het chique lamelparket in een woonkamer.

Het lamelparket geeft in een woonkamer een mooie uitstraling, vooral als de vloer in visgraat is aangebracht. Lamelparket bestaat uit samengestelde planken. De werking van het lamelparket is gering. Dit komt, omdat het lamelparket uit verschillende lagen is opgebouwd die kruislings zijn verlijmd. Lamelparket kunnen we hand geschraapt, geborsteld, geolied of gelakt bestellen. Lamelparket is in meerdere kleuren leverbaar. Omdat lamelparket uit hout is opgebouwd moet er in de ruimte waar het wordt gebruikt altijd een klimaat beheersing aanwezig zijn. Hout werkt namelijk altijd door warmte en vocht. Je hebt lamelparket dat voorzien is van mes en groef waarin bij het leggen lijm wordt aangebracht. Door alle delen te verlijmen zal de vloer niet kunnen werken. Lamelparket dat voorzien is van een kliksysteem wordt niet gelijmd maar naadloos aan elkaar gelegd. Wat je ook gebruikt een parketvloer zal een mooie toevoeging zijn voor de chique uitstraling van je woning.