Tips,  Wonen

Drie manieren van ventilatie

Ventilatie brengt buitenlucht een gebouw binnen en verspreidt het aldaar. Het algemene doel van ventilatie in een gebouw is om gezonde, frisse lucht om in te ademen aanlevert. Gebouw ventilatie wordt gekenmerkt door 3 basis elementen.

Om te beginnen de ventilatie snelheid: de hoeveelheid en kwaliteit  buitenlucht die naar binnen wordt gehaald. Daarna de richting van de luchtstroom. Ten slotte de verspreiding van het luchtstroom patroon: de lucht moet overal op een doelmatige manier de ruimtes vullen.

Natuurlijke ventilatie

De drie verschillende methodes om een gebouw te ventileren zijn: natuurlijke-, mechanische en hybride ventilatie.

Natuurlijke krachten zijn wind en thermisch drijfvermogen die wordt opgewekt door het verschil in de lucht dichtheid die binnen en buiten aanwezig zijn. Dit wordt bepaald door het klimaat, ontwerp van het gebouw en menselijk gedrag. Deuren, ramen, schoorstenen en dergelijke dienen er mede voor om de wind zijn werk te laten doen.

Mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie kan geïnstalleerd worden in ramen of muren of in luchtkanalen om lucht te leveren of te onttrekken. Het type mechanische ventilatie dat wordt toegepast hangt over het algemeen van het klimaat af. In warme en vochtige gebieden kan de doordringing worden geminimaliseerd of worden tegengehouden om tussenliggende condensatie te verminderen. In deze gevallen wordt meestal mechanische ventilatie met positieve druk toegepast.

In koude klimaten, daarentegen, moet de ontsnapping van lucht worden tegengegaan om de tussenliggende condensatie te verminderen. In dat geval wordt negatieve ventilatiedruk toegepast. Dit vindt meestal plaats bij de badkamer, het toilet of de keuken.

Bij een systeem dat werkt met positieve druk is deze druk aanwezig in de kamer en stroomt de lucht weg door de openingen. Bij negatieve druk is deze eveneens aanwezig in de kamer en wordt er gecompenseerd door lucht naar binnen te zuigen.

Een gebalanceerd mechanisch ventilatiesysteem verwijst naar een regeling waar lucht toevoer en afvoer zijn getest en aangepast aan uitvoeringsspecificaties. 

Hybride ventilatie

Hybride of gemengde ventilatie zijn afhankelijk van natuurlijke aandrijf krachten die de luchtstroom aansturen. Het maakt gebruik van mechanische ventilatie wanneer deze krachten niet sterk genoeg zijn.

Wanneer alleen natuurlijke ventilatie niet voldoet, dan kunnen ventilatoren die de lucht afvoeren worden aangebracht, dit gebeurt vaak wanneer er infectie gevaar kan bestaan. Dit type ventilatie dient echter met zorg te worden gebruikt. De ventilatoren dienen aangebracht te worden op plekken waar het direct kan worden afgevoerd.

Problemen die hier mee te maken kunnen hebben zijn installatie moeilijkheden, geluidsoverlast en verhoogde of verlaagde temperatuur binnenskamers. In dat geval moeten er koelings- of warmte systemen worden aangebracht. Bovendien moet er een constante aanvoer van elektriciteit zijn. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *