De kracht van flexibiliteit in het bedrijfsleven

Er zijn weinig branches niet geraakt door de coronacrisis. Zo stonden wagenparken zo vol dat er extra opslagruimte gehuurd moest worden om al het materieel kwijt te kunnen. Maar deze week werd er in het nieuws bericht dat de drukte op de snelwegen weer zo goed als op het normale niveau zit. Met als enig verschil dat er veel minder sprake is van files. Dit komt omdat mensen meer verspreid over de dag rijden. We zijn allemaal zo gewend geraakt aan het thuiswerken dat we die trend doorzetten. Ook nu we weer wat meer bewegingsvrijheid hebben. Aangezien het verschil in drukte op de weg vooral in de ochtend opvalt (afgelopen weken slechts 14% van dezelfde periode vorig jaar), denkt men dat we allemaal de werkdag thuis starten en pas later op de dag de weg op gaan naar kantoor of voor een externe afspraak. Het scheelt niet alleen veel tijd als we niet meer in files hoeven te staan, maar ook veel geld. En flexibiliteit krijgt op meerdere vlakken steeds meer invloed in het bedrijfsleven.

Alternatief werkschema en minder werkuren

Naast de flexibiliteit in werkschema, waarmee je als werknemer de vrijheid krijgt je uren te maken op een alternatieve manier, ontstaat er ook steeds flexibiliteit in het aantal werkuren. Ook deze ontwikkeling is uit noodzaak geboren. Zo heeft BMW laten weten banen te moeten schrappen, maar daarbij niet over te gaan op gedwongen ontslagen. Wel geven ze werknemers de mogelijkheid eerder met pensioen te gaan en in plaats van een veertigurige werkweek over te gaan naar 38 uur per week. Er moet bezuinigd worden en ze doen dit op een creatieve manier. Werknemers krijgen door flexibele vormen van werken een betere werk-privé-balans. Flexibiliteit in het bedrijfsleven heeft dus op verschillende vlakken positieve gevolgen.

Geen langlopende verplichtingen aangaan

Zo is het voor ondernemers ook interessant om tijdelijke opdrachten uit te zetten bij zelfstandigen in plaats van een nieuwe vaste werknemer aan te nemen. Voor veel bedrijven zal dat in deze crisistijd noodzaak zijn, want er moet nu eenmaal bezuinigd worden. Daarom stijgt nu de vraag naar shortlease ook. Bedrijven hebben maar voor een beperkte periode een auto voor hun werknemer nodig. En dit geldt voor zzp’ers evengoed. Het voordeel is uiteraard er geen langdurende verplichting voor hoeven aan te gaan. Zelfs met een negatieve BKR-registratie kan het mogelijk zijn een auto te leasen. Er zijn namelijk bedrijven die zelf de beoordeling op zich nemen of een potentiële klant in aanmerking komt voor shortlease met bkr. De ene registratie is namelijk de andere niet, dus wordt er dan naar de individuele situatie gekeken. Deze vorm van flexibiliteit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld zzp’ers en startende ondernemers meer mogelijkheden hebben om werkgerelateerde zaken op maat in te vullen. En dat is in een crisistijd onmisbaar, want zo kunnen we weer gaan bouwen.