agrarisch makelaar noord holland
Geen categorie

Boer worden? De stappen die je moet ondernemen

Het vee, het groene gras en het geluid van tractoren. Het is voor menig boerenzoon of natuur- een veeliefhebber een droom om boer te worden. Het boerenbedrijf overnemen of zelf als eerste in de familie een boerderij beginnen. Er is heel wat mogelijk en er zijn verschillende dingen die je kunt en moet doen. Welke stappen moet je nu allemaal zetten als je aan de slag wil gaan als boer?

Boerenbedrijf

Een boer is in de meeste gevallen werkzaam als (zelfstandig) ondernemer en dus eigen baas. Het is dan ook de bedoeling dat je een boerderij hebt als je aan de slag wil gaan als boer. Een boerderij bezitten kan op meerdere manieren. Vaak wordt een boerenbedrijf van vader op zoon doorgegeven en is het dus niet nodig om zelf een boerenbedrijf te beginnen. Maar soms is het ook zo dat je wel als boer op bent gegroeid en je ouders de boerderij hebben verkocht of nog verder willen en jij dan ergens anders zult moeten beginnen. Dan zit je in hetzelfde schuitje als mensen die ook boer willen worden en zelf een boerenbedrijf proberen op te bouwen. 

Het eerste wat je dan nodig hebt is agrarisch grond of een agrarische woning. Hiervoor zul je moeten langsgaan bij een makelaar die hier in gespecialiseerd is, zoals Van der Lelij Vastgoed. Dit is een agrarisch makelaar in Noord Holland en regio. Zij kunnen je voorzien van grond of een (woon)boerderij. Agrarisch grond is vaak landelijk gelegen en daarom is dit de perfect mogelijkheid om hier een boerderij op te beginnen. Je kunt zelf een woning, schuren en loodsen erop laten bouwen of je koopt al een bestaande boerderij met woning. Dat is afhankelijk van wat je wil en eventueel financieel voordeel is per situatie verschillend.

Opleiding

Om boer te worden is het niet per se nodig om op een school een opleiding tot boer te doen. Sommige boeren worden namelijk door hun vader of ouders opgeleid doordat ze iedere dag werkzaam zijn op de boerderij en zo door de jaren heen het vak leren, van jongs af aan vaak. Wel is het aangeraden om een opleiding tot boer te doen op school, omdat je dan ook theoretische vaardigheden leert die nodig zijn bij je werkzaamheden als boer. Bij het zijn van een boer komt meer kijken dan alleen met de dieren bezig zijn, want je hebt ook gewoon een bedrijf te runnen.