Wonen

4 concrete voordelen van jaloezieen

De onderlinge strijd die wordt gevoerd tussen de verschillende soorten raamdecoratie is er eentje die niet snel zal afnemen. Er kan dan ook in de praktijk worden vastgesteld dat bijvoorbeeld gordijnen en jaloezieen elkaar reeds enige tijd proberen naar de troon te stoten. Beide vormen van raamdecoratie staan er om bekend ongelofelijk interessant te zijn, maar welke optie is nu echt de beste keuze? Ondanks het feit dat gordijnen reeds jarenlang tot de absolute top behoren op vlak van raamdecoratie kan er worden gesteld dat er ook aan jaloezieen heel wat interessante voordelen zijn verbonden. Ben jij ook benieuwd naar wat deze voordelen nu precies zijn? Wij zochten alvast de 4 meest in het oog springende voordelen voor je uit en hebben ze hieronder op een rijtje gezet. 

1.) Jaloezieen bestaan in zeer veel verschillende uitvoeringen

De veelzijdigheid waar raamdecoratie over beschikt gaat schuil in verschillende factoren. We maken op dit vlak een onderscheid tussen de algemene vormgeving van de raamdecoratie, maar ook tussen bijvoorbeeld het materiaal waaruit ze is vervaardigd. Over de hele lijn kan er worden vastgesteld dat jaloezieen over een ongelofelijk veelzijdig karakter beschikken. Dit blijkt onder meer reeds uit het verschil tussen horizontale en verticale jaloezieen. Echter hebben we dan ook nog niets gezegd over de materialen waaruit ze gemaakt kunnen zijn. Op vlak van materialen maken we in de praktijk onder meer een onderscheid tussen deze opties:

  1. Jaloezieen van hout;
  2. PVC; 
  3. bamboe; 
  4. aluminium; 

Het materiaal waaruit je zal willen dat jouw jaloezieen worden vervaardigd is natuurlijk altijd afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Veel mensen kozen vroeger bijvoorbeeld blind voor hout terwijl ze tegenwoordig vooral de voorkeur geven aan bamboe. Deze houtsoort is namelijk veel lichter waardoor de jaloezieen eenvoudiger te bedienen zijn, ook door ouderen. 

2.) Jaloezieen gebruik je ook in vochtige ruimtes

Voor heel wat verschillende vormen van raamdecoratie, bijvoorbeeld voor gordijnen, geldt dat ze in principe niet gebruikt kunnen worden in vochtige ruimtes. Dit gezegd hebbende, je zou ze eventueel wel kunnen gebruiken, maar echt aan te raden is het niet. Jaloezieen kunnen echter zonder moeite worden gebruikt in bijvoorbeeld de badkamer of de keuken. Belangrijk is echter wel dat je dan rekening houdt met het soort materiaal waaruit ze zijn vervaardigd. Houten jaloezieen zijn bijvoorbeeld net wat minder geschikt om op te hangen in de badkamer, maar dat geldt niet voor aluminium exemplaren. Deze kan je dan ook moeiteloos in de badkamer ophangen zonder dat je ooit problemen zal krijgen met bijvoorbeeld vocht dat zich gaat manifesteren. Hoe dan ook, ook wanneer je op zoek bent naar raamdecoratie om te gebruiken in vochtige ruimtes zijn jaloezieen dus het overwegen zeker waard. 

3.) Jaloezieen zijn erg hygiënisch

Een derde voordeel waar je op kan rekenen bij het gebruik van jaloezieen in huis heeft te maken met de hygiënische eigenschappen waarover ze beschikken. Voor heel wat verschillende soorten raamdecoratie zoals bijvoorbeeld gordijnen geldt dat ze niet zo eenvoudig schoon te maken en te houden zijn. Stof kan er zich dan ook al snel in ophopen en bovendien moet je de gordijnen telkens volledig afnemen wanneer je ze schoon wil maken. Dit geldt niet voor jaloezieen. Voor deze vorm van raamdecoratie geldt dan ook dat je eigenlijk alleen maar nood hebt aan bijvoorbeeld een plumeau of een stofdoek. Hiermee kan je zeer eenvoudig de jaloezieen schoonmaken, uiteraard zonder dat ze daarvoor moeten worden afgenomen.

4.) Jaloezieen zijn ongelofelijk veelzijdig

Last but not least zal je meteen kunnen vaststellen dat jaloezieen over een ongelofelijk veelzijdige functie beschikken. In eerste instantie spreekt het natuurlijk voor zich dat jaloezieen gebruikt worden om een ruimte af te sluiten van de buitenwereld. Jaloezieen hebben dan ook een sterk, privacy gedreven karakter. Dit gezegd hebbende is het echter ook zo dat jaloezieen ervoor kunnen zorgen dat de schadelijke UV-straling uit het interieur kan worden gehouden. In menig aantal woningen kan er worden vastgesteld dat verschillende meubelstukken of andere onderdelen van het interieur al snel sporen van UV-schade kunnen gaan vertonen. Dat is vervelend, want het is vaak bijna niet te herstellen. Door het plaatsen van jaloezieen kan hier op een efficiënte manier verandering in worden gebracht. 

Bovenstaande is nog niet alles. In principe is het namelijk mogelijk om in elke ruimte van de woning gebruik te maken van jaloezieen. Eerder op deze pagina hebben we bijvoorbeeld al duidelijk gemaakt dat jaloezieen ook over een waterafstotend karakter kunnen beschikken. Dat is echter niet alles. Jaloezieen kunnen immers ook erg sfeervol zijn waardoor ze ook perfect tot hun recht komen in de slaapkamer. In ieder geval, in welke ruimte je ook op zoek bent naar geschikte raamdecoratie, het gebruik van jaloezieen is altijd het overwegen waard.